wtorek, 26 marca 2013

Bułki z cebulką (pszenno-żytnie)

Po wielkim niewypale, jakim okazał się chleb na sodzie oczyszczonej miałam równie wielki niedosyt na upieczenie czegoś, z czego będzie można zrobić kanapki. Chleb na zakwasie jeszcze trochę mnie przeraża, więc padło na pieczywo na drożdżach.
W oryginalnym przepisie (www.mojewypieki.com) użyta jest tylko mąka pszenna.

Składniki (na 10 małych bułeczek):
ćwierć szklanki letniego mleka
pół łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki roztopionego masła
0,75 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 drobno pokrojona i podsmażona cebula (powinna się zarumienić)
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki żytniej

Drożdże mieszamy z mąką (jeśli używacie świeżych, musicie wcześniej zrobić rozczyn). Dodajemy sól, cukier, masło, wodę, mleko i podsmażoną cebulkę.
Następnie zagniatamy ciasto (powinno być gładkie i elastyczne). W razie potrzeby można dosypać jeszcze odrobinę mąki.
Odstawiamy przykrytą ścierką miskę z ciastem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie, odrywamy jego kawałki i formujemy kulki, które następnie dość mocno spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. pyszne domowe bułeczki! Polecam u nas w domu to juz tradycja :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń